Cikkek, interjúk, kritikák, ajánlók 

 

Bántalmazottak igazsága

Borító Bántalmazottak igazsága (Ad Librum Kiadó, 2017)

Az írást végigkíséri az élet szeretetébe vetett hit és a segítő szándék Puskás Pálma, a Dívány.hu újságírójának ajánlója

Nagyon izgalmas lett a könyv, főleg a személyes, vallomásos részek mennek mélyre Gyurkó Szilvia ajánlója

Takács Hajnal könyve az egyik legfontosabb írás, amit valaha ajánlhattam Bombera Krisztina ajánlója

Ez a könyv az alapja mindennek, amit a bántalmazásról tudni és elmondani kell… Demcsák Zsuzsa ajánlója

Nem hiszem, hogy bárki is végig tudná olvasni anélkül, hogy feldühödjön, sírjon vagy kétségbeessen Feldmár András ajánlója

Túlélő vagyok, nem áldozat Puskás Pálma, a Dívány.hu újságírójának interjúja a szerzővel „Magunk mögött hagyni egy bántalmazó kapcsolatot csak az első lépés. Ezután még nagyon sok megpróbáltatás vár az emberre. A bántalmazás nem ott kezdődik és nem is ott végződik, ahol hisszük. Olyan pillangóhatása van, ami egész életünkre kihathat.”

Kéri Edit ajánlója: „Hajnal számomra az az ember, aki minden képességét, intelligenciáját, tapasztalatát és energiáját latba vetve a leghitelesebben, legkitartóbban, legbátrabban és legempatikusabban képviseli teljes szívvel és lélekkel azokat, akik ezt nem tudják megtenni valami miatt. És tulajdonképpen azokat is, akik ezt meg sem érdemlik, hiszen emberhez méltó élet a bántalmazók számára is csak akkor lehetséges, ha egyszer képesek lesznek felhagyni a bármi áron való önigazolással, és sikerül végül szembenézniük az igazsággal. A saját tetteikkel, azok következményeivel, de elsősorban azzal a rettegéssel és szenvedéssel, amit saját gyávaságuk, gyengeségük miatt most másoknak okoznak, összetévesztve az erőszakot a valódi erővel.
Nemcsak érzem, hanem valahol mélyen biztosan tudom is, hogy annak a hatalmas munkának, amit Hajnal felvállalt és ami sok nagyon fontos dolog mellett legfőképpen az életbevágóan fontos információk megosztásáról is szól, a gyümölcse egyszer be fog érni. A bántottak erőt merítenek belőle, és sokan ráébrednek közülük a sajátjukra, s talán még a bántók között is lesz néhány, aki képes lesz végül a változásra.
A Hajnalt ismeretlenül kritizálóknak meg azt üzenem, hogy az új nap már a sötétség, azaz az éjszaka közepén elkezdődik, a hajnal pedig annak a fénynek hírnöke, ami egyszer mindenképpen megérkezik és kiteljesedik. Már persze annak, aki nem ragaszkodik saját vakságához és nem fél attól, amit látni fog ebben a fényben. Önmagáról és a világról.

A következő részlet Hajnal új, Bántalmazottak igazsága című könyvéből származik. És – mint mindig – nemcsak érthető, hanem tűpontos is.

„A bántalmazó kapcsolat egyik félnek sem jó, de ezt csak a bántott érzi a bőrén; a jogosultságtudatú, hatalom- és birtoklási vágytól vezérelt ember nem veszi észre saját nyilvánvaló, önmagával szemben való veszteségeit, azt, hogy önmagát embertelen parazitává alacsonyítja, akinek gazdateste az áldozata.
Ez az oka annak, hogy a bántalmazó nehezen válik meg attól, aki az életét biztosítja. A „gazdatestnek” azonban saját élete érdekében meg kell válnia tőle, mert neki az egészséges életet, míg „parazitájának” pusztulást hoz. A két fél közötti gondolkodásbeli különbség kényszeríti az áldozatot lépésre. Nagyon messziről és lecsupaszítva nézve, valójában mindketten az életet igenlő választ keresik, de a bántalmazó ezt a másiktól várja, és a legritkább esetben hajlandó megjárni azt a göröngyös utat, amin a bántalmazott saját túlélése érdekében járni kényszerül.
A szembenézés és saját kezünk megfogása elkerülhetetlen lépés a bántásmentes élet felé. Ennek súlya a bántottakon van, a bántó ez alól is mentesíti magát, megmarad a saját hazugságában, és bezárja magát egy nyomasztó és pusztító életbe, amit vakságánál fogva nem is lát. Ide vezet a szemet szemért gondolkodás.”

 

Az asszony verve

Takács Hajnal Az asszony verve

 

Rossz dolgok nem csak rossz emberekkel történhetnek Czimmerman Edit klinikai szakpszichológus kritikája „Takács Hajnal könyve a bántalmazó kapcsolatok lélektanával foglalkozik. Magyarázatot keres és ad kialakulásuk mechanizmusára, és arra is, hogy miért olyan nehéz az áldozatoknak kilépni ezekből a kapcsolatokból. A könyv újszerűségét a bántalmazással foglalkozó szakkönyvekhez képest a nyíltan, őszintén megírt igaz történetek adják, amelyek megrázó betekintést nyújtanak a bántalmazó kapcsolatok belső működésébe. Ez a személyesség az, ami segít abban, hogy valóban megérthessük (átérezhessük), hogyan működik egy bántalmazó kapcsolat, hogyan lehet belőle kilépni, és ami a legfontosabb, hogyan lehet túlélni.”

Nem csak azt verik, aki meg is érdemli A Dívány.hu ajánlója a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozó könyvekről. „Nem önsegítő könyv, ugyanakkor érzésünk szerint sokaknak segíthet Takács Hajnal riportkönyve. A bántalmazó kapcsolatok lélektanával sok szakkönyv foglalkozik, néhányuk eseteket is közöl, ez a könyv azonban kizárólag a történetekre helyezi a hangsúlyt. A szerző saját bántalmazó kapcsolatát, és néhány más áldozat történetét írta le személyes nézőpontból, vagyis úgy, ahogy ezek a nők barátnőiknek, sorstársaiknak, egymásnak elmesélték.”

Úgy megvert, hogy kiszakadt a mellemből a szilikon A Dívány.hu interjúja Takács Hajnallal „…tabukat akartam feszegetni, sztereotípiákat széttépni és a világ pofájába tolni, hogy mivel élnek együtt békességben a panelrengetegben. Ahol bár minden zaj áthallatszik, mégis úgy csinálunk, mintha a családon belüli erőszak magánügy lenne, nem pedig mocskosul súlyos társadalmi probléma, ami egyértelmű állásfoglalásra késztet.”

Könyvek, amelyeket izgatottan várunk a könyvhétről A Kultography.hu ajánlója a 85. Ünnepi Könyvhét kínálatából. A bántalmazó kapcsolatok lélektanával, kialakulásuk mechanizmusával, azzal, hogy miért olyan nehéz az áldozatnak kilépni belőlük, számos szakkönyv foglalkozik. Takács Hajnal ebben a könyvben azonban saját bántalmazó kapcsolatát és néhány más áldozat történetét írja meg, úgy, ahogy arra egy szakkönyv sem képes: a személyes nézőpont megrázó bepillantást enged az ilyen kapcsolatok belső működésébe. Kíméletlen igazságokkal szembesít, és segít abban, hogy valóban megérthessük, milyen egy bántalmazó kapcsolat, miért olyan nehéz kilépni belőle, és hogyan lehet túlélni.” (Háttér Kiadó)

Takács Hajnal: Az asszony verve A Journality.hu könyvajánlója. „Nem csalódtam a könyvben, csak ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekel vagy valaha is érdekelt ez a téma, amiről nagyon nehéz beszélni, írni. Pláne így. Valóságosan. Kíméletlenül, őszintén.”

Asszony, verve Az Isolde.blog.hu ajánlója. „Update: még csak a háromnegyedénél tartottam, amikor írtam az előzőeket, és a sztorik mind mennyiségben, mind nehézségben fokozatosan durvulnak, úgyhogy most kiegészíteném azzal a kérdéssel, hogy vajon ki hányadik oldalnál kezdett sírni? Én a 168.-nál álltam közel hozzá, csak épp villamoson utaztam.”

Asszony verve: itt történik körülöttünk, amiről ez a könyv szól A 444.hu ajánlója. „Az asszony verve’ című könyv (…) hiánypótló mű, és a maga nemében egyedülálló. (…) A több mint tucatnyi újrakezdési történet révén mindnyájan szembesülhetünk vele, hogyan kerülnek kilátástalannak tűnő élethelyzetbe az áldozatok, és hogyan lehet, miként sikerülhet kitörniük a börtönné vált kapcsolataikból.”

16 jel arra, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz A Nlcafe.hu írása. „A bántalmazásokat első kézből ismeri. Átélte és átérezte, amikor más áldozatokkal beszélt. Ez az első olyan kötet, amely nem szakértői szemmel, hanem az áldozatok szemszögéből, belülről mutatja meg a problémát: hogyan lehet egy romboló kapcsolatba belecsúszni, elveszni, vergődni benne vagy kilábalni.”

Az asszony verve Szálka Sarolta könyvajánlója a Veol.hu-n. „A könyv segít, bátorít, mert őszinte, mert kimondja azt, amit sokan nem mernek kiszolgáltatottságuk miatt. Így feledteti azt, hogy a kiadvány stilisztikai és egyéb irodalmi szempontból esetleg kifogásolható itt-ott. Nem szórakoztatás a célja, hanem figyelemfelhívás.”