Rengeteg hasznos kiadvány létezik a kapcsolati és családon belüli erőszak témakörében, ezek közül az általam legfontosabbaknak tartott alapvető műveket említem alább, de mindenképpen javaslom, hogy a témába mélyedve felmerülő kapcsolódó irodalmakat is ismerjük meg – a lista szinte végtelen lenne.

Az erőszak természetének megismerése fájdalmas felismerésekhez vezethet, de eredményeképpen életigenlő, felelősségteljes, szabad és szeretetben gazdag életet vár minket.

* * *

Mérgező szülők – Susan Forward

Alapvető mű, mely alapjaiban rengeti meg belénk szocializálódott hiedelmeinket. Többször vágtam a sarokba ezt a könyvet, amikor először olvastam, de mégis szegletköve lett munkámnak. A családokban futó örökölt „család szentsége programot” olyan módon képes felülírni, ami elvezet önmagunk megértéséhez.

Ez a könyv nem fordít szüleink ellen, hanem segít megérteni viszonyulásainkat.

A felismerések, amit ettől a könyvtől kaptam, mélyebb megértést és elfogadást, tiszteletet ébresztettek bennem szüleim iránt azáltal, hogy felnőttként nem istenszerű lényeknek látom már őket, hanem ugyanolyan embereknek, mint bárki más, akik azt tudták adni, ami tőlük tellett.

Mivel én is mérgező szülő voltam, így ezt a könyvet elsőként lányomnak ajánlottam tovább.

* * *

Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig ‒ Judith Herman

Ez a könyv mérföldkő volt a gyógyulásomban. Minden traumát elszenvedett embernek ajánlom, mert érthető módon, elfogadással, ítélkezés nélkül visz végig a gyógyulás ösvényén.

Megmutatja, hogy az érzéseink normálisak, és felismerteti gyógyulásunk szakaszait.

* * *

Mi jár a bántalmazó fejében? Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi ‒ Lundy Bancroft

Bár a szerző a könyv elején tisztázza, hogy a bántalmazás jellemzői nemtől függetlenek, mégis hímnemben adott címet könyvének. Javaslom, hogy fogadjuk el a szerző erre vonatkozó magyarázatait, és koncentráljunk arra a hosszú éveket lefedő tudás- és tapasztalatanyagra, ami hitelessé teszi az írót, mert így még közelebb kerülünk az erőszak természetének megismeréséhez.

* * *

Lehet-e jó apa a bántalmazó? A partnerbántalmazás hatása a szülő-gyermek kapcsolatra ‒ Bancroft-Silverman-Ritchie

Nagyon értékes könyv, főleg azok számára, akiknek a bántalmazás érinti gyermeküket is.

Fontos leszögezni, hogy a gyerek akkor is bántalmazott, ha fizikai atrocitás nem éri közvetlenül, de tanúja a szülők közti bántalmazó viszonynak. A könyv nem csak az magyarázza meg, hogy miért nem lehet jó szülő egy bántalmazó, hanem azt is, hogy az érintett gyermek miért úgy viselkedik ahogy, és hogyan fordulhat elő, hogy minden rossz tapasztalata ellenére a bántalmazó szülőhöz fordul.

Minden bántalmazott szülőnek ajánlom azért, hogy gyermekük gondolkozását értsék meg, és így közelebb kerüljenek hozzájuk abban a nehéz küzdelemben, amit bántalmazójuk mért ki rájuk.

* * *

Szavakkal verve. Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban ‒ Patricia Evans

Minden tettleges erőszak előfutára a szóbeli bántás. Az önbecsülés leépítésével kezdődik minden. Nagyon fontos újra megtanulnunk, hogy mi számít bántásnak, és ne higgyük el, hogy „csak vicceltek”, és „ugyan már, mit vesszük magunkra”.

A verbális bántalmazás a kezdete mindennek, amit ha eltűrünk, akkor hatalmat adunk a bántalmazó kezébe – és biztosak lehetünk abban, hogy ő fog is élni ezzel a neki tetsző módon a mi kárunkra.

* * *

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNe) munkássága elévülhetetlen jelentőséggel bír a családon belüli erőszak felszámolásában. Szakmai munkásságuk áldozatok ezreinek mutatott kiutat és adott megerősítést.

2013-ban elsőként én is hozzájuk fordultam segítségért telefonos szolgálatukon keresztül a bántalmazást követően. Mindenképpen javaslom oldaluk tanulmányozását.

http://nane.hu/erintetteknek/tudnivalok-a-nok-elleni-eroszakrol/

http://nane.hu/szolgaltatasok/kiadvanyok/

http://www.patent.org.hu/tájékozódj

NaNe ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101 Minden este (szerda szünnap)

SEGÉLYVONAL BÁNTALMAZOTT NŐKNEK ÉS GYEREKEKNEK: 06-80-505-101 MINDEN HÉTKÖZNAP ESTE (SZERDA SZÜNNAP) 18 ÉS 22 ÓRA KÖZÖTT

SEGÉLYVONAL SZEXUÁLIS ERŐSZAK TÚLÉLŐINEK: 06-40-630-006 HÉTFŐNKÉNT 10-14 SZERDÁNKÉNT 14-18 PÉNTEKENKÉNT 10-14 ÓRÁIG